ESCUDELLA DE NADAL

Ingredients CARNS
6 ossos de vedella variats
350 gr conill de vedella
4 ossos d'espinada de porc (salats 3/4 dies abans)
Mitja Orella de porc
1 botifarra negra
1 tros de cansalada del coll

VERDURES
1 porro
300 gr pastanagues
1 nap
1 branqueta d'api
750 gr de patates
1/2 col
1 xirivia
750 gr cigrons cuits
250 gr mongetes seques cuites
4 patates

PER LA PILOTA
500 gr de carn picada de vedella
500 gr de carn picada de porc
2 grans d'all
2 ous
Molla de pa
Preparació Omplim amb aigua una olla gran (20L aprox) i hi posarem els ossos, les carn, menys la botifarra negra i ho posarem a bullir a foc alt. Traurem l'escuma que vagi fent durant els primers minuts d'ebullició i ho deixarem a aquest ritme una hora com a mínim. Si cal, s'hi afegeix més aigua i es deixa mitja hora més fins que el brou agafi un color blanquinós.
Mentrestant es pot fer la pilota/pilotilles barrejant tots els ingredients, fent-ne la forma i quantitat que volguem, enfarinant-ho amb farina blanca. Agafarem un cassó amb una part del brou blanquinós i farem bullir a part la pilota o pilotilles acabades d'enfarinar. També bullirem, a part, les patates durant 30 minuts i abocarem els caldos de bullir les patates i les pilotes al brou principal.
Afegirem la resta de verdures menys la col i els cigrons, al brou inicial i el farem que bulli una hora més. Afegim aigua si fa falta.
Passada aquesta hora, hi afegirem la col, i la botifarra negra i ho deixarem bullir a foc mig uns 15 minuts més. Rectificarem de sal si fa falta. Es cola tot el caldo en una altra olla i se separen les carns les verdures en dues safates diferents. En aquest segona olla, amb el brou definitiu, hi bullirem els galets el temps que recomani la marca o el que ens agradi a nosaltres. Finalment servirem el caldo amb els galets i les dues safates, amb la carn, les pilotes i les verdures bullides perquè cadascú s'ho emplati com més li agradi.
BON PROFIT!

Directori de receptes